EU-länder sviker löfte till Irakflyktingar

EU har lovat ta emot 10 000 irakier från flyktingläger i Syrien och Jordanien. Men få EU-länder har anmält intresse och initiativet riskerar nu att bli ett fiasko. Idag ska frågan diskuteras av EU:s migrationsministrar i Bryssel. Migrationsverkets generaldirektör Dan EliassonSverige ska ta emot 800 irakiska flyktingar och Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson uppmanar nu i ett brev sina kollegor i EU att ta sitt ansvar. – Jag är besviken över att man inte tar större ett ansvar från andra EU-stater. Ska EU kunna klara av den uppmaning som ministrarna kom överens om i oktober om 10 000, så måste betydligt fler länder ta ett ansvar, säger Dan Eliasson. Än så länge är det bara tio EU-länder som sagts sig vara beredda att ta emot irakier från flyktingläger i Syrien och Jordanien. Tyskland, som står bakom initiativet i EU, tar emot flest, 2 500. Sverige, som tar emot 800, kommer på andra plats och därefter Storbritannien som lovat ta emot 500. Sammanlagt kommer EU upp till knappt 5 000 irakier som nu får möjlighet att lämna flyktinglägren, men det är alltså bara hälften av det antal som EU lovat ska få en fristad i Europa. Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson har därför skrivit ett brev till sina kollegor i EU där han uppmanar dem ta ansvar, annars riskerar EU:s initiativ att bli ett fiasko. En delegation från Migrationsverket befinner sig just nu i flyktinglägret al-Tanf på gränsen mellan Irak och Syrien, ett av de läger där förhållandena är som allra svårast. Generaldirektör Dan Eliasson reser själv dit nästa vecka. Chile, Sverige och Schweiz tog förra året emot flyktingar därifrån, men inget annat EU-land, trots upprepade uppmaningar från FN:s flyktingorgan UNHCR. I år ska ytterligare 450 flyktingar från al-Tanf få skydd i Sverige. – Det handlar i huvudsak om statslösa palestinier som hamnat i någon typ av limbo i gränstrakterna mellan Syrien och Irak, säger Dan Eliasson.Kommer man att tömma det här lägret nu? – Det återstår att se hur många som andra länder kan anse sig att ta ansvar för. Tänk vilken fantastisk framgång för en generös och human europeisk flyktingpolitik om vi lyckades stänga några av de här svåraste flyktinglägren där man lever under miserabla förhållanden.Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

 

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2662321

 Lämna ett svar