Carl Bildt i afghansk hetluft

Kabul. Sveriges utrikesminister Carl Bildt landade, bokstavligt och bildligt, mitt i hetluften när han på fredagen inledde ett två dagar långt besök i Afghanistan

Temperaturen klättrade en bra bit över 30 grader, och i dagarna har djärva terrorattacker drabbat städer bara några timmars körning från Kabul. Dessutom stred svenska trupper mot rebeller i norr under natten.

– Vi kommer att se ett upptrappat våld över hela landet inför valet den 20 augusti. Det hela är mycket enkelt: Vi försöker skydda valkampanjen och valet. Talibanerna försöker sabotera det, sade Carl Bildt till TT i Kabul.

Under fredagen hade han då hunnit ta helikopter till den våldsdrabbade provinsen Ghazni, söder om huvudstaden Kabul, för en blixtvisit.

– Ghazni vetter åt Pakistan i öster, så det har ett frontläge. Där är ett helt annat läge än i norra Afghanistan, situationen är besvärlig. Där finns talibangerilla, men också ”foreign fighters”, utländska krigare, som det så vackert heter. Men också andra militanta nätverk. I Ghazni är läget sådant att alla civila insatser måste skyddas av militär. Samtidigt märkte jag ett stort engagemang hos många afghaner, bland annat guvernören, sade Bildt när helikoptern återvänt till den afghanska huvudstaden.

TT: Vad tycker du om president Obamas Afghanistanpolitik jämfört med den förra amerikanska regeringens?

– Det nya är att man satsar mer. Mer militär närvaro. Men också större civila insatser.

Det är snart åtta år sedan talibanregeringen störtades av USA och krigsherrarna i Norra alliansen. Men freden och välståndet har uteblivit, och många afghaner är besvikna. Talibangerillan, som inte gjorde mycket väsen av sig de första åren efter 2001, är nu tillbaka på bred front, aktiva i två tredjedelar av provinserna.

– Ja, den nya regeringen och det internationella samfundet har misslyckats med att skapa säkerhet och utveckling. Det folkliga missnöjet har skapat en grogrund för talibanernas återkomst, sade Bildt till TT.

Under fredagen hann utrikesministern också med att besöka Baburs trädgårdar, en grön oas mitt i Kabuls dammiga kaos.

På lördagen ska Carl Bildt träffa president Hamid Karzai, andra presidentkandidater, samt sin afghanske kollega, utrikesminister Rangin Dadfar Spanta.

– Jag kommer sända tydliga signaler om vikten av ett korrekt och representativt val. Jag ska också träffa EU:s valövervakare, sade Bildt, som reser tillbaka till Bryssel sent lördag kväll.

TT

Det står och väger i Ghanzi
 Lämna ett svar