Afghanska parlamentet ställer krav på presidenten

Afghanistans parlament har på nytt höjt rösten mot president Hamid Karzai och riktat en rad ultimatum till honom

I lördags beslöt parlamentet att kräva att Karzai inom tio dagar nominerar kandidater till de elva ministerposter som ännu inte har tillsatts. Inom 20 dagar måste han bilda en kommission som ska tolka författningen, och han får en månad på sig att redovisa regeringens politiska mål.

Nästan halva afghanska regeringen består i dag av tillförordnade ministrar som sitter kvar på gamla mandat, efter det att parlamentet två gånger röstat ned de nya namn som presidenten fört fram.

Parlamentssekreteraren Mohammed Saleh Saljogi sade att parlamentets beslut delvis var en reaktion på de antivästliga uttalanden som presidenten gjort på sistone.

– Regeringsförklaringen kommer att klargöra vår hållning gentemot utlänningar och våra grannar och visa åt vilket håll vi går. Och en ensam individ bör inte kunna fatta ett historiskt beslut utan godkännande av folkets ombud, sade han.

I början av april riktade president Karzai hårda angrepp mot USA och västvärlden och anklagade dem för att ha legat bakom fusket i presidentvalet förra året. Han uttalade sig efter det att parlamentet försökte riva upp ett presidentdekret om att FN skulle fråntas rätten att utnämna en majoritet av ledamöterna av den kommitté som i efterhand granskar valet och utreder klagomål om fusk. Det var den kommittén som förra året underkände nästan en tredjedel av de röster som sades ha tillfallit Karzai.Lämna ett svar