Viktigt! Sök uppehållstillstånd på familjeanknytning NU!‏

Migrationsverket meddelade den 7 maj 2010 att den svenska ambassaden i Islamad är stängd på obestämd tid på grund av säkerhetsläget där

اداره مهاجرت سويدن بتاريخ 7 ماه مي خبرداده که سفارت سويدن در اسلام آباد نظر به وضعيت امنيتي براي يک مدت نامشخص مسدود شده است. بهتر است اقامت براساس پيوند خانوادگي راقبل از 21 ماه مي در سويدن درخواست نمود

Sveriges ambassad i Islamabad i Pakistan har stängts av säkerhetsskäl. Stängningen ägde rum redan för drygt två veckor sedan, men har blivit känd först nu.

Utrikesminister Carl Bildt (M) (2:05

Man får vara beredd på att sådana här situationer inträffar i den här konfliktfyllda regionen framöver, menar utrikesminister Carl Bildt.

– I Islamabad liksom på andra ställen i den regionen har vi haft en del säkerhetshot och vi stänger ambassader när vi har konkreta hot, säger han.

Från UD:s sida följer man den gamla svenska principen att inte avslöja vilka hot som kan ha riktats mot en enskild svensk beskickning utomlands.

I sjävla verket vill man inte ens göra någon stor offentlighet av saken.

Ambassaden stängdes redan 3 maj men UD har endast gått ut med den informationen på ambassadens egen hemsida.

Så vitt vi vet har inte några andra västerländska ambassader stängts i Pakistan på senare tid.

Samtidigt är det känt att det har funnits hot mot just skandinaviska intressen i Islamabad förut.

Då var de kopplade till publiceringen av Muhammededteckningarna. Den danska ambassaden utsattes för ett självmordsattentat, som dödade sex personer för två år sedan.

– Vi lever nu en värld där sådant här förekommer, säger Carl Bildt.

Har det någon koppling till de debatter som har funnits i Danmark, Sverige om karikatyrer och annat?

– Det är svårt att veta exakt vad som driver den här typen av hot. Det är klart att sådant kan finnas, men det kan också finnas annat. Ibland kan sådana här hot vara rent allmänna, ibland kan de vara mer specifika, men vi har anledning att ta alla hot mot vår personal på mycket stort allvar, säger utrikesministern.

Nu på eftermiddagen har frågan om en hotbild mot Sverige i Pakistan hettat till ytterligare.

Demonstranter i landets näst största stad Lahore har krävt att Pakistan ska bryta de diplomatiska förbindelserna med Sverige, Danmark och Norge och ska enligt nyhetsbyrån AFP ha stampat ner svenska, danska och norska flaggor i marken.

Demonstrationen handlade egentligen inte alls om Sverige utan om den sociala nätverkssajten Facebook där någon har utlyst en ”rita Muhammed-tävling” till idag.

Det fick Pakistan att blockera Facebook igår. Det är inget som har med Sverige att göra egentligen, Men demonstranterna gjorde den hotfulla kopplingen

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3712250

 

_________________________________

Migrationsverket meddelade den 7 maj 2010 att den svenska ambassaden i Islamad är stängd på obestämd tid på grund av säkerhetsläget där.
 
Länk till Migrationsverkets meddelande finns här: http://www.migrationsverket.se/info/2146.html
 
Samma meddelande publicerades även på ambassadens hemsida den 3 maj 2010.
 
Länk till svenska ambassaden i Islamabads meddelande finns här:
http://www.swedenabroad.com/News____50700.aspx?slaveid=106764
 
 
Den 21 maj kommer Migrationsverket att kräva att afghanska medborgare, förutom via Pakistan, även söker uppehållstillstånd i New Delhi, Indien eller i Teheran, Iran.
 
Eftersom Migrationsverkets hänvisning till dessa två ambassader inte gäller just nu, borde det finnas bättre möjligheter om man söker uppehållstillstånd direkt i Sverige genom familjeanknytning innan den 21 maj 2010.
 
Skälet är som sagt att det som afghansk medborgare just nu inte går på något sätt att söka uppehållstillstånd från Islamabad även om man skulle vilja.
 
Detta gäller naturligtvis huvudsakligen de afghaner som redan befinner sig i Sverige.
 
Därför vill jag uppmana alla som kan och vill att söka uppehållstillstånd genom familjeanknytning så fort som möjligt och innan den 21 maj 2010.
 
För närmare instruktioner och bistånd med argumentering av utlänningslagens undantagsbestämmelser om att söka uppehållstillstånd direkt i Sverige, bör ombud kontaktas.
 
 
Med vänlig hälsning,

Thabo 'Muso
Kyrkbacken 27
169 62 SOLNA

Mobil: 0732-301 032
Fax: 08-734 90 90Lämna ett svar