”al-Qaida kan finna mig och döda mig”

Europarådet kräver att den svenska regeringen agerar mot de svenska migrationsmyndigheterna efter kritiken från FN:s flyktingkommissariat om att Sverige tvångsutvisar irakier. Men migrationsminister Tobias Billström förstår inte kritiken.

 

Tobias Billström om kritiken från EuroparådetTobias Billström om kritiken från Europarådet (1:36)
Europarådet kräver att regeringarna i Sverige och andra europeiska länder – agerar mot sina migrationsmyndigheter i frågan om tvångssavvisningar till Irak. Men Migrationsminister Tobias Billström förstår inte kritiken från Europarådet. Henrika Åkerman intervjuar Billström. Ekot 2010-06-16.
Lägg till i spelkö Öppna i spelaren
Thomas Hammarberg, EuroparådetThomas Hammarberg, Europarådet (2:42)
Europarådet kräver att den svenska regeringen agerar mot de svenska migrationsmyndigheterna efter kritiken från FN:s flyktingkommissariat om att Sverige tvångsutvisar irakier. Reportrar: Karin Wirenhed och Nuri Kino.
Lägg till i spelkö Öppna i spelaren
”De har kunnat mörda min bror. De kan göra likadant med mig.””De har kunnat mörda min bror. De kan göra likadant med mig.” (6:24)
Karin Wirenhed och Nuri Kino reportrar.
Lägg till i spelkö Öppna i spelaren
Mikael Ribbenvik, Migrationsverket, och Thomas Hammarberg, Europarådet, diskuterarMikael Ribbenvik, Migrationsverket, och Thomas Hammarberg, Europarådet, diskuterar (9:56)
Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik och Thomas Hammarberg Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter.
Lägg till i spelkö Öppna i spelaren

– Jag konstaterar att Sverige har investerat mycket i att bygga upp ett rättssäkert och välfungerande asylsystem som bygger på individuella prövningar så jag har lite svårt att förstå de synpunkterna, säger Tobias Billström.

Gör regeringen ingenting kommer kommissariatets auktoritet i internationella migrationsfrågor att undermineras, säger Thomas Hammarberg Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter.

– När nu europeiska regeringar inklusive den svenska börjat avfärda dom allvarliga varningar som kommer från FN:s flyktingkommissarie så menar jag att det är att ta en väldigt stor risk för enskilda människors liv helt enkelt, men också underminerar FN-systemet när det gäller skydd för flyktingar också i andra delar av världen, säger han.

Riyad är en av de som Thomas Hammarberg anser riskerar sitt liv i Irak. Riyad är kristen assyrier, som arbetat för den amerikanska armén i Irak. Hans bror som jobbade på samma bas kidnappades av islamistiska extremister i hemstaden Mosul i norra Irak, inför en videokamera blev brodern sedan brutalt mördad. DVD:n med mordet spreds som skrämselpropaganda, för att stoppa irakier från att jobba för amerikanerna och för att driva ickemuslimer på flykt från Irak. Riyad fick i förra veckan beskedet att inte har rätt till skydd i Sverige, att han kommer att tvångsutvisas.

Migrationsverket och Migrationsdomstolen ifrågasätter inte att Riyads bror blev mördad för att han jobbat åt amerikanska armén, men myndigheterna tycker inte att Riyad har kunnat bevisa att även han riskerar förföljelse i Irak. Till Ekot säger Riyad att han omöjligt kan återvända, att hoten mot honom är verkliga och att han kan bli dödad oavsett var i Irak han befinner sig.

– Jag kan inte bo i Irak, det spelar ingen roll var jag är, al-Qaida kan finna mig och döda mig.

Varför skulle de döda dig?

– För att jag har jobbat åt amerikanska armén.

Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter säger att Riyads avslag visar på ett tydligt systemfel i asylprocessen.

– Hur skulle den här sökande kunna bevisa mer än han redan gjort att hotet är allvarligt. Det här är ytterligare ett bevis på att det här inte fungerar i praktiken, säger han.

Pascale Warda, före detta Migrationsminister i Irak, som numera jobbar på hjälp- och flyktingorganisationen Hammurabi Foundation känner till Riyads fall. Hon säger på en dålig linje från Bagdad att, som situationen är i Irak idag, kan han inte skyddas någonstans i landet. Hon tycker att Sverige har skyldighet att skydda honom tills läget i Irak förbättrats.

– Jag menar att hans liv är i fara hela tiden. Han behöver skydd av svenska myndigheter, i alla fall tillfälligt till situationen förändrats, säger Pascale Warda.Lämna ett svar