Åtta läkare dödade i Afghanistan

Åtta utländska läkare och två afghaner har hittats ihjälskjutna i nordöstra Afghanistan i provinsen Badakshan.

Åtta utländska läkare och två afghaner har hittats ihjälskjutna i nordöstra Afghanistan i provinsen Badakshan. Reporter: Anja Sahlberg.

De arbetade för hjälporganisationen International Assistance Mission, IAM, och var på väg tillbaka till Kabul när det inträffade, berättar generalsekreteraren Dirk Frans.

Läkarna, sex amerikaner, en britt och en tysk, hade varit på resa i drygt två veckor nordost om Kabul, säger Dirk Frans till BBC. Personal från organisationen IAM hade varje dag kontakt med gruppen via satellittelefon, men efter onsdag kväll gick det inte längre att nå dem, därför tror man att de dödades på torsdagen.

De olika berörda ambassaderna har ännu inte bekräftat att det är deras medborgare som dödats, men man har starka skäl att tro att det rör sig om de utländska hjälparbetarna.

Enligt uppgifter från en afghan som reste med gruppen, men som överlevde attacken, sköts de ihjäl med många skott.

Lokal polis misstänker att det handlar om rånmord, men i ett uttalande från en talibanledare till nyhetsbyrån AFP dödades de av talibaner för att de var ”kristna missionärer” som färdades med biblar översatta till Dari.

Detta är dock något som Dirk Frans avvisar som lögner, även om IAM är en kristen organisation. Han understryker att de har funnits i Afghanistan i 40 år.

Sam Zarifi på Amnesty International säger till BBC att attacken mot läkarna innebär ett stort bakslag för det afghanska folket. Varje gång man ger sig på hjälparbetare så blir de mer försiktiga och hjälpen når därmed inte ut till dem som mest behöver den.

Torbjörn Pettersson, generalsekreterare i Svenska Afghanistabkommittén, utesluter inte att morden kan få konsekvenser för hjälparbetarnas verksamhet i Afghanistan.

– Jag tänka mig att en del hjälporganisationer blir mer försiktiga och inte vågar röra sig lika fritt på landsbygden. Men om det får någon större konsekvens är för tidigt att säga, säger han.

Men om morden är en del av ett mönster där talibaner ger sig på hjälparbetare får det allvarliga konsekvenser, menar Torbjörn Pettersson.  

FLER LJUDKLIPP

Carl Bildt om morden på läkare i AfghanistanBildt om morden på läkare i Afghanistan (1:27)
Åtta utländska läkare och två afghaner har hittats ihjälskjutna i nordöstra Afghanistan i provinsen Badakshan. Utrikesminister Carl Bildts reagerar starkt mot morden. Reporter: Anja Sahlberg.
Lägg till i spelkö Spara som favoritklipp Dela Facebook Twitter Digg Del.icio.us Poddradio Öppna i spelaren
Svenska Afghanistankommitténs reaktion på mordenSvenska Afghanistankommitténs reaktion på morden (0:58)
Torbjörn Pettersson, generalsekreterare i Svenska Afghanistankommittén, utesluter inte att morden på åtta läkare i Afghanistan kan få konsekvenser för hjälparbetarnas verksamhet i landet. Reporter: Anna Eriksson.
Lägg till i spelkö Spara som favoritklipp Dela Facebook Twitter Digg Del.icio.us Poddradio Öppna i spelaren

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3905747Lämna ett svar