Tragisk milstolpe i krigets Afghanistan

Antalet utländska soldater som mist livet i Afghanistan har nu passerat 2.000. Långt över hälften är amerikaner. Men de civila dödsoffren är många fler.

Det är den oberoende webbsajten www.icasualties.org som nu konstaterar att 2.002 soldater i den Natoledda styrkan mist livet sedan invasionen år 2001 störtade talibanväldet. 1.226 av dessa döda var amerikaner och 331 britter. Övriga 445 fördelas mellan 44 andra länder som bidragit till den internationella styrkan.

Förlusterna är visserligen inte ens hälften så stora som i Irak, men det är ändå ett tydligt streck som passerats i ett läge där diskussionerna om Afghanistan fällt en holländsk regering och en tysk president, och USA:s president har lovat en översyn av strategin i december.

Drar sig bort
Nederländerna har avslutat sitt truppdeltagande i Afghanistan, och fler länder diskuterar att dra sig ur. Samtidigt varslar befälhavarna om att striderna lär bli hårdare framöver om de utländska styrkorna ska försöka lägga under sig områden där talibanerna länge haft makten i söder, och al-Qaida-anknutna Haqqani i öster.

Juni 2010 blev den blodigaste månaden hittills för utländska styrkor med 102 dödade. Med 88 i juli är årets antal uppe i 434 – fjolårets dödstal 521 kan mycket väl övertrumfas.

Och USA ökar alltså sitt deltagande: Dess pågående förstärkning med 30.000 soldater ska sätta antalet till 150.000 i Natoalliansen med målet att eliminera hotet från olika extremistiska islamistgrupper – mot omvärlden och mot afghanerna.

Civila dödsfall
Det är afghanerna som lider mest av kriget. En FN-rapport förra veckan visade att antalet civila dödsoffer under första halvåret i år var 1.271, en ökning med hela 31 procent.

Att civila dödas har ständigt varit ett tvisteämne, och USA har tvingats till taktiska ändringar: Färre flygangrepp, färre husgenomsökningar. Och det har haft effekt. Nu kan 12 procent av dödsfallen tillskrivas ”regeringsvänliga styrkor” mot 30 procent i fjol. 74 procent är talibaners och andra rebellers verk.

TT

http://svt.se/2.22584/1.2107080/tragisk_milstolpe_i_krigets_afghanistan&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Utrikesnyheter+%28svt.se+-+Utrikesnyheter%29Lämna ett svar