Norska soldater misstänks för krigsbrott

Det norska försvaret skakas av ännu en skandal. Det väckte starka reaktioner förra veckan när norska Afghanistansoldater berättade att de får en kick av att döda. I dag misstänks norrmän i den internationella styrkan i Afghanistan för krigsbrott.

Sköt ihjäl sårade motståndsmänNorska soldater misstänks för krigsbrott (1:46)
Det norska försvaret skakas av ännu en skandal. Det väckte starka reaktioner förra veckan när norska Afghanistansoldater berättade att de får en kick av att döda. I dag misstänks norrmän i den internationella styrkan i Afghanistan för krigsbrott. Reporter: Christer Fridén/Ekot.2010-10-08.
Lägg till i spelkö Spara som favoritklipp Dela Facebook Twitter Digg Del.icio.us Poddradio Öppna i spelaren

Den norske överbefälhavaren Harald Sunde har nu beordrat en granskning av uppgifterna att norska soldater bland annat skall ha skjutit ihjäl en sårad motståndsman, ett brott mot krigets lagar. Norska soldater anklagas också för att ha använt sig av afghaner som levande sköldar under ett stridsuppdrag. Det är också brottsligt.

Uppgifterna kommer ursprungligen från en norsk förbandschef i Afghanistan som berättade om händelserna under ett seminarium på den norska krigsskolan. Tanken var att han skulle ge en ocensurerad bild av kriget och många av de övriga deltagarna i seminariet blev chockade av vad de fick höra. En fältpräst och chefen för krigsskolan reagerade och de misstänkta brotten anmäldes men lades till handlingarna med motiveringen att det handlade om ett missförstånd.

Det fick ändå inte tyst på ryktena om att norska soldater verkligen har begått krigsbrott och nu ska saken alltså granskas än en gång.

Norska forskare kring krigföring menar att det är lättare att begå krigsbrott mot ouniformerade motståndsmän, som själva struntar i krigets lagar, än i ett konventionellt krig. Talibanernas sätt att kriga kan väcka starka hatkänslor och leda till överilade handlingar.

I förra veckan berättade norska Afghanistansoldater i en tidning att det ger en kick att döda talibaner och att det var bättre än sex. Uttalanden som då väckte stor uppmärksamhet.

Norge har omkring 500 soldater i den Nato-ledda ISAF-styrkan i norra Afghanistan. Nio norska soldater har dödats under uppdrag i landet. Enligt en opinionsmätning gjord av norska radion NRK vill en majoritet av norrmännen, 55 procent, att uppdraget i Afghanistan fortsätter.Lämna ett svar