USA öppnar för fortsatt truppnärvaro efter 2014

Nästa år ska Natos styrkor börja dra sig tillbaka från Afghanistan, och 2014 ska säkerheten ha lämnats över till afghanerna. Det slog Nato fast på sitt toppmöte i Lissabon. Men USA kan behålla trupper i Afghanistan längre än så, sa USA:s president Barack Obama vid en presskonferens.

– Vårt fotavtryck kommer alldeles säkert ha minskat, men det är svårt att förutse vad som kommer att vara nödvändigt för att skydda det amerikanska folkets säkerhet 2014, sa Obama.

Natos medlemsländer är överens om att dra sig ur Afghanistan, och målet är att afghanerna ska ha tagit över ansvaret för säkerheten i slutet av 2014. Men USA öppnar alltså för fortsatt truppnärvaro.

”Jag kommer att göra vad som krävs för att skydda det amerikanska folkets säkerhet”, sa president Obama vid en pressträff efter Nato-toppmötet i Lissabon.

Och Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen betonade att Nato kommer att stanna så länge det behövs, även efter 2014. ”Om talibanerna tänker vänta ut oss, så kan de glömma det”, sa Nato-chefen.

Vid toppmötet enades Natos 28 medlemsländer också om att börja samarbeta med Ryssland när det gäller det planerade europeiska missilförsvaret.

– Vi ser Ryssland som en partner, inte som en motståndare, sa Obama, som också riktade sig till hemmapubliken i USA, och uppmanade senaten att godkänna det så kallade START-avtalet, avtalet om kärnvapennedrustning mellan USA och Ryssland.

Även den ryske presidenten Medvedev vände sig till senatorerna i Washington och uppmanade dem att ta sitt ansvar genom att godkänna den historiska överenskommelsen.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4195197Lämna ett svar