Tillfälliga utvisningsstopp hävs

Migrationsverket har beslutat upphäva det tillfälliga utvisningsstoppet för de tio personer som skulle ha utvisats till Irak den 17 november. Anledningen till det är att Europadomstolen nu har klarlagt att Sverige hittills alltid har följt domstolens uppmaningar.

Orsaken till det tillfälliga stoppet var att ett stort antal ansökningar kommit in till Europadomstolen utan att dessa ärenden hunnit behandlas. Dessutom rådde en oklar situation sedan Europarådets generalsekreterare Thomas Jagland i ett uttalande sa att Sverige inte följde Europadomstolens uppmaningar. Som en säkerhetsåtgärd stoppade då Migrationsverket tillfälligt utvisningarna av tio personer som skulle ha rest till Irak den 17 november.
 
Europadomstolen har nu gjort klart att Sverige till fullo uppfyllt de uppmaningar som domstolen kommit med. I alla de fall som Europadomstolen har bett Sverige att tillfälligt stoppa utvisningarna har Sverige också gjort detta. Fram till idag rör det sig om sammanlagt drygt 200 ärenden.
 
I de tio fall som Migrationsverket tillfälligt stoppade utvisningen utan begäran från Europadomstolen upphäver därför Migrationsverket stoppet.
Kontakta oss »
Sidan senast uppdaterad: 2010-11-22Lämna ett svar