Inget uppskov för tvångsutvisade irakier

Samtliga irakier som i morgon ska tvångsutvisas till Bagdad fick i dag avslag på en begäran om uppskov från Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg. Det innebär att flygplanet nu kan lyfta som planerat från Arlanda i morgon

På eftermiddagen kom beskedet från Europadomstolen att 70 irakier som nekats uppehållstillstånd i Sverige och som ska tvångsutvisas inte får uppskov. Bland namnen återfinns de som ska flygas tillbaka till Bagdad redan i morgon.

Domstolen gör en annan bedömning än FN:s flyktingorgan UNHCR som kritiserat Sveriges beslut att tvångsutvisa irakier till i centrala Irak på grund av det upptrappade våldet. Domstolen anser inte heller att kristna irakier generellt löper risk för förföljelse.

Det här innebär alltså att Migrationsverkets och Migrationsdomstolarnas rättspraxis får godkänt av Europadomstolen.

I höstas införde Europadomstolen ett generellt stopp för utvisningar till Irak för de som begärde uppskov fram till den 8 december. Domstolen begärde också att få in information om situationen i Irak från myndigheter i Sverige och andra EU-länder. Amnesty och en rad andra frivilligorganisationer har sen dess hjälpt asylsökande irakier som fått avslag att ansöka till domstolen om uppskov.

Totalt har 2 500 ansökningar kommit in till domstolen och det innebär att nästan alla av de 3 000 irakier som ska utvisas från Sverige vänt sig till domstolen.

Men efter dagens besked från Europadomstolen finns inte stort hopp för dem att slippa tvångsavvisning. Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty beklagar, domstolens beslut.

– Vi beklagar om det är så att Europadomstolen har ändrat den inställningen som vi uppfattade att domstolen hade under hösten. Vi kan inte se att det skett några förbättringar i Irak som på något vis kan ge anledning att ändra sig, säger hon.

Även om domstolen ger grönt ljus för flighten i morgon, anser ni ändå att den ska stoppas?

– Ja, det gör vi, säger Madelaine Seidlitz

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4299068Lämna ett svar