Akut problem med flyktingar i polisens arrester

Problemet med flyktingar som av olika anledningar inte kan vistas i Migrationsverkets förvar i väntan på avvisning är har nu blivit akut. I Göteborg har en självmordsbenägen man nu funnits i en av polisens arrester i närmare 25 dagar. Polismästare Lars Klevensparr, chef för polisen i Storgöteborg, överväger nu att till och med JO-anmäla sig själv.

Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

– Jag som är ytterst ansvarig för det här, väntar nu bara på att någonting går riktigt fel, och jag har talat med kriminalvården och med Migrationsverket, och ingen vill ta på sig ansvaret för det här. Jag har till och med övervägt att anmäla mig själv till Justitieombudsmannen, som får pröva det här.

Varför då?

– Så att det blir en rättslig prövning. Det blir det säkert den dagen, när någon förvarstagen kanske lyckas ta sitt eget liv eller blir allvarligt skadad.

I en polisarrest kan det förutom takbelysning finnas en madrass på golvet som enda inredning. Normalt får en person finnas här i högst fyra dygn.

Just nu sitter en man i en polisarrest i Göteborg eftersom, han av olika säkerhetsskäl, inte kunde vara kvar på Migrationsverkets särskilda flyktingförvar någon mil härifrån.

Lars Klevensparr säger att mannen är självmordsbenägen, och suttit i polisarresten i närmare 25 dygn.

Sen i höstas har ett tiotal personer från Migrationsverkets flyktingförvar suttit i polisens arrester i Göteborg.

Problemet med att flyktingar sitter under långa perioder i polisarrester i väntan på avvisning, väntas också framkomma i en statlig utredning om några veckor.

Men det spelar ingen roll för Lars Klevensparr, som starkt funderar på att anmäla sig själv till Justitieombudsmannen.

– Att JO helt enkelt sätter ned foten och ger oss en vägledning för hur vi ska hantera det här.

Vem som har ansvaret?

– Just nu är det faktiskt polisen som har ansvaret. Men jag tror inte att lagstiftaren hade tänkt att polisen skulle hantera så många förvarstagna personer, och framför allt inte under så långa tidsperioder, säger Lars Klevensparr, chef för polisen i Storgöteborg.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4311000Lämna ett svar