Försämrad säkerhet för civila i Afghanistan

Internationella Röda Korset varnar för fortsatt försämrad säkerhet i Afghanistan, särskilt för landets civila.

Enligt FN var det i fjol en 20 procentig ökning av civila som dödades i stridernas korseld, en ökning som enligt Internationella Röda Korsets högste operative chef Pierre Krähenbühl återspeglats i fler och fler sårade på organisationens sjukhus. Pierre Krähenbühl. Karin Tengby/ Röda Korset Pierre Krähenbühl. Karin Tengby/ Röda Korset

Pierre Krähenbühl säger att han bara ser fler och fler dödade och sårade civila som offer för intensifierade strider i landet.

Organisationens sjukhus i Kandahar hade i fjol fler än dubbelt så många krigsskadade patienter än året dessförinnan. Krähenbühl är djupt oroad över utvecklingen.

Striderna är mer intensiva i provinsen Helmand än i norr, mer intensiva i Kandahar än i de centrala delarna, men trenden är att de intensifieras och att de sprids till allt fler av landets delar.

Det är också fler och fler väpnade grupper som deltar i striderna, numera ofta med ekonomiska motiv snarare än ideologiska eller religiösa eller kulturella.

En av få ljuspunkter enligt Internationella Röda Korset är att talibanerna faktiskt går att tala med. De senaste åren har de tillåtit poliovaccination av barn i områden som de kontrollerar – i tre år har det skett utan en enda incident.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4309831Lämna ett svar