20 döda och många saknas efter storm

Omkring 20 döda kroppar hade på onsdagseftermiddagen hittats efter det att en båt med flyktingar från Libyen kapsejsat utanför den italienska ön Lampedusa. Den italienska kustbevakningen hade räddat närmare 50 personer, men mellan 130 och 250 saknades fortfarande.

Italienska kustbevakningen. Foto: Daniele La Monaca/Scanpix.

Bland de döda finns flera små barn, berättar en helikopterpilot som deltagit i insatsen, för den italienska nyhetsbyrån ANSA.

– Vi hoppades att någon av dem skulle höja armen. Men ingen gjorde det.

Båten som nu saknas ska ha befunnit sig cirka 70 kilometer från Lampedusa när den sjönk. Italiensk kustbevakning har än så länge räddat cirka 50 av båtflyktingarna.

Just nu pågår sökandet efter fler överlevande med flygplan, båtar och helikoptrar. Men sökandet försvåras av det hårda vädret.

Antalet flyktingar som försöker ta sig från Nordafrika till Europa med båt har kraftigt ökat sedan årsskiftet. En av de främsta anledningarna är att diktatorn Zine el Abidine Ben Alis regim i Tunisien föll tidigare i år.

Den lilla italienska ön Lampedusa ligger bara drygt tio mil från den tunisiska kusten och har därför blivit en favoritdestination för många båtflyktingar.

Sedan 1998 har Italien haft ett samarbete med Tunisien som gått ut på att minimera antalet båtflyktingar med hjälp av hård kustbevakning. Men när Ben Ali tvingades avgå i januari upphörde i stort sett bevakningen.
Resultatet är att tusentals tunisier och flyktingar från andra oroliga afrikanska länder såg sin chans och har de senaste månaderna tagit sig till Lampedusa. Vissa uppgifter talar om så många som 20 000.

Italien har sett den här utvecklingen med allt stigande oro. I måndags åkte Italiens premiärminister Silvio Berlusconi till Tunisien för att förhandla fram ett nytt avtal med landets nya regering.
Avtalet skrevs under igår och det innebär bland annat att Italien ska skänka mer än 200 miljoner euro till Tunisien. Dels för att bekosta kustbevakningen, men också för att skapa jobb i Tunisien, så att färre ska vilja lämna landet.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4441056Lämna ett svar