”Visumfrihet ska kunna återkallas”

EU-ländernas regeringar är överens om att unionen måste kunna återkalla visumfrihet för länder vars medborgare missbrukar systemet. Det stod klart efter ett ministermöte idag. Tobias Billström är svensk migrationsminister.

–Ska vi i fortsättningen kunna få fler stater in i det här systemet med viseringsfrihet måste det finnas en sådan här mekanism, eftersom det är en förtroendefråga, säger migrationsminister Tobias Billström.

I slutet av 2009 fick medborgare i Serbien och Makedonien rätt att resa in i EU utan visum.

Men därefter har bland annat Sverige fått ta emot flera tusen asylansökande från de här länderna, trots att de har saknat asylskäl.

Den ansvariga EU-kommissionären Cecila Malmström har kallat det här ett missbruk av visumfriheten. För två veckor sedan föreslog hon därför en ny möjlighet för EU att, i sådana här fall, dra tillbaka visumfriheten från ett land under upp till ett halvår.

Enligt Tobias Billström visade dagens möte att det finns en stor enighet bland hans ministerkollegor om en sådan här ändring av systemet.

Billström stod själv på Bryssels flygplats före jul 2009 och tog emot de första serberna som reste viseringsfritt, och han är besviken över vad visumfriheten har lett till.

– Det känns lite extra, eftersom jag tycker att majoriteten av den serbiska befolkningen har inte lämnat in ogrundade asylansökningar och de bör fortsätta få resa viseringsfritt. Men ska vi kunna lösa detta måste det finnas någon form av mekanism som hanterar detta, säger Tobias Billström.

Visumfriheten bygger på att EU bedömer att ett land lever upp till bland annat demokratiska principer och försvar av etniska minoriteters rättigheter.

Så här i efterhand undrar Sveriges migrationsminister om EU-kommissionen gjorde en tillräckligt bra bedömning av Serbien innan landets medborgare fick börja resa visumfritt till EU.

– Gjorde kommissionen ett bra jobb och hade man kunnat göra ett bättre jobb, skulle jag säga, säger Tobias Billström.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4547627Lämna ett svar