Fler flyktingar från Libyen flyr till Italien

Det senaste dygnet har över 660 flyktingar tagit sig över havet från Libyen till den italienska ön Lampedusa och fler båtar väntas. Och i Libyen har Kadaffi-lojala styrkor omringat staden Zlitan i öster som delvis övertagits av rebeller.

Kadaffis styrkor sköt också för första gången mot staden Gadamis, nära gränsen mot Tunisien och Algeriet.

Det finns flera förklaringar till varför det kommer många flyktingar från Libyen just nu, men enligt FN:s flyktingorgan UNHCR beror det främst på vädret.

Efter tio dagars dåligt sjöväder är det nu bättre och de som kör båtarna vågar ge sig ut i större utsträckning, enligt Laura Boldrini som är UNCHR:s talesperson i Italien.

Flyktingarna färdas i undermåliga och överfyllda båtar från Libyen.

Många av farkosterna har kapsejsat och barn, kvinnor och män dör under flykten från det krigsdrabbade Libyen.

De som når Lampedusa möts av andra landsmän.

Det har den senaste tiden kommit tusentals flyktingar från Libyen till den lilla italienska ön, men trots det är läget där under kontroll enligt Laura Boldrini.

– Det viktigaste är nu att slussa flyktingarna vidare därifrån, för Lampedusa ska bara var ett ställe där de ska få möjlighet att vila innan de sedan kan fortsätta sin resa, säger hon.

De italienska myndigheterna har infört ett rotationssystem av färjor som transporterar människor från Lampedusa till andra flyktingcentra i landet.

Men det arbetet fungerar inte tillräckligt bra, enligt Laura Boldrini.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4550163Lämna ett svar