Afghanistan: rådgivare död i självmordsattentat

En nära rådgivare till Afghanistans president Hamid Karzai mördades i går av talibanerna. Två beväpnade män trängde in i huset och mördade rådgivaren och en afghanistansk parlamentariker.

Jan Mohammed Khan var en av president Karzais närmaste rådgivare. I går trängde två beväpnade män, iförda självmordsvästar fyllda med sprängämnen, in hans hem i huvudstaden Kabul. Jan Mohammed Khan och en afghanistansk parlamentariker som också befann sig i huset dödades, precis som de två attentatsmännen.

Talibanerna har tagit på sig dådet och säger att Khan mördades eftersom han hjälpte utländska trupper att genomföra nattliga räder mot afghaner. Räder som lett till att hundratals talibaner dödats eller tagits till fånga.

Attentatet ägde rum bara några dagar efter att president Karzais halvbror mördades i ett annat attentat av talibanerna.

I går var också dagen som de internationella trupperna började överlämna ansvaret för säkerhetsläget i landet till den afghanska militären. I provinsen Bamiyan genomfördes en ceremoni för att markera händelsen. Dock utan några större åthävor, eftersom talibanerna hotat med attentat för att visa hur svag centralregeringen är. I Bamiyan blev det inget attentat, men i stället alltså i huvudstaden Kabul.

I går var också sista arbetsdagen för den högste amerikanske befälhavaren i Afghanistan, David Petraeus. I dag lämnar han över befälet till John Allen och åker hem för att bli chef för underrättelseorganisationen CIA.

Enligt planerna ska alla utländska soldater ha lämnat Afghanistan 2014. I dag finns det ungefär 150 000 utländska soldater i landet.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4606316Lämna ett svar