Explosioner i Kabul

Minst fyra explosioner skakade på förmiddagen den afghanska huvudstaden Kabul och våldsamma eldstrider pågår för närvarande. En polis ska ha dödats och två skadats, rapporterar Reuters.

En polis ska ha dödats och två skadats under angreppet i Kabul, enligt nyhetsbyrån.

Fyra till fem angripare har förskansat sig i ett hotellbygge i närheten av USA:s ambassad och Abdul Haq-torget, säger en polistalesman till AFP.

– Strider pågår. De finns i byggnaden. De har granatgevär, raketer och vapen, sade polisen Mohammed Zadir till Reuters.

– Den svenska ambassaden är inte hotad, men vi försöker hålla oss uppdaterade på vad som sker. Motståndarna har tagit sig in i ett hus i centrala Kabul och beskjuter därifrån Isaf-högkvarteret och antagligen också den amerikanska ambassaden, säger Sveriges ambassadör Torbjörn Pettersson till SvD.

Angriparna har skjutit iväg flera granater, bland annat en som uppenbarligen var riktad mot USA:s ambassad, men missade, rapporterar BBC från Kabul. Fler attentatsmän uppges ha tagit betäckning i ett pågående höghusbygge i området.

Talibanernas talesman Zabibullah Mujahid sade på telefon till nyhetsbyrån Reuters att ”Huvudmålet för angriparna är underrättelsetjänstens byggnad” och i ett sms till en annan nyhetsbyrå, AFP, beskrev Mujahid attacken som en ”kraftig självmordsattack mot lokala och utländska underrättelsefaciliteter”.

– Jag kan inte säga att jag är överraskad över attacken, hotbilden har varit konstant det senaste halvåret. Det sägs att den afghanska säkerhetstjänsten blivit effektivare och avvärjer nio av tio attackförsök. Men i bland slinker motståndarna igenom, säger Torbjörn Pettersson, vars ambassad ligger ungefär en och en halv kilometer från platsen för de nu pågående striderna där afghanska soldater tillsammans med utländska soldater försöker neutralisera de talibanska självmordsbombarna.

För tre veckor sedan lyckades talibanerna också ta sig in i centrala Kabul och attackerade det brittiska rådets kontor. Tolv personer dog i attacken.

I helgen lyckades också en självmordsbombare ta sig in till en amerikansk bas i provinsen Wardak i en lastbil fylld med sprängmedel. Minst 78 amerikanska soldater skadades i den attacken.

JAN BLOMGREN

08-13 56 20 

Fler artiklar av skribenten

 http://www.svd.se/nyheter/inrikes/usas-ambassad-under-attack_6464988.svd#after-adLämna ett svar