Afghanistans förre president mördad

En taliban med en bomb gömd i sin turban mördade Afghanistans förre president, fredsförhandlaren Burhanuddin Rabbani, vid ett självmordsdåd. Ytterligare ett terrordåd slog därmed mot den afghanska innersta kretsen.

 

 

Attentatet utfördes i Rabbanis hem i diplomatkvarteren i centrala Kabul på tisdagen. Självmordsbombaren lyckades med uppsåtet att döda den person som ansågs vara avgörande i fredsförhandlingarna med talibangrupper i landet.

 

President Hamid Karzai beslutade att snarast avbryta sin resa till New York och debatten i FN:s generalförsamling som inleds på onsdagen.

 

Han valde dock att först möta USA:s president Barack Obama, innan han beordrade sitt plan att återvända till Afghanistan.

 

Utrikesdepartementets talesman sade att Karzai fattat beslutet ”efter att han fått det oerhört tragiska beskedet om professor Rabbanis död denna kväll i en terrorattack i Kabul genomförd av fiender till freden i Afghanistan”.

 

Men dådet som utfördes i ett av de bäst bevakade området i hela Afghanistan visar sårbarheten för talibanernas attacker mot maktens centrum.

 

En närstående medhjälpare till Rabbani sade att två talibaner färdats till hans hem tillsammans med Karzais rådgivare Masoom Stanekzai.

 

När Rabbani, som leder Afghanistans Högsta fredsråd, anlände för att välkomna dem i entrén, omfamnas han av en av männen som samtidigt detonerar sprängladdningen i turbanen.

 

Presidentrådgivaren Stanekzai skadades svårt vid attentatet.

 

Rabbani var president under 1990-talet när Mujahedinstyrkor slogs om kontroll över landet efter den sovjetiska reträtten. Hans bakgrund gjorde honom väl lämpad att föra fredsförhandlingarna.

 

-Det här är ett svårt slag mot fredsprocessen och en stor förlust för Afghanistan. Rabbani var framgångsrik i att förmå talibanska krigare att delta i fredsprocessen, sade Sadiqa Balkhi som ingår i fredsrådet.

TT

En nyckelperson i Afghanistans turbulenta moderna historia

Burhanuddin Rabbani föddes1940 i norra Afghanistan. Framstående forskare och skriftlärd i islamisk teologi och lagstiftning.

Professor vid 23 års ålder vid Kabuls universitet. Studier vid ett universitet i Kairo fram till 1968. Återvände till Afghanistan för att leda islamistisk ungdomsrörelse.

Tvingades i exil 1974. Ledande position bland Mujahedin under Sovjetinvasionen 1979. Blev president 1992 under ett år efter Sovjetreträtten och fortsatte ha ledande politiska uppdrag fram till talibanernas maktövertagande 1996.

Ansågs ha stort inflytande över den militanta oppositionen Norra alliansen. Rabbani utnämndes av president Hamid Karzai att leda Högsta fredsrådet.

Källa: BBC/TT

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4706249

 Lämna ett svar