Lag kan ändras efter utvisningshot mot 90-åring

Efter fallet med 90-åriga Ganna Chyzhevska från Ukraina, vars utvisning stoppades i sista stund av Europadomstolen i tisdags, anser flera partier att något behöver göras åt lagstiftningen.

Vänsterpartiet vill sätta press på de andra partierna genom att få dem att ställa sig bakom ett gemensamt förslag i riksdagen om att se över den omstridda formuleringen om ”synnerligen ömmande omständigheter” i utlänningslagen.

– Jag tror att personer som Ganna skulle beröras av det, jag tror att apatiska flyktingbarn skulle beröras av det. Människor som är svårt sjuka och som egentligen inte tål att transporteras till hemlandet, säger vänsterpartisten Christina Höj Larsen.

Efter rapporteringen kring 90-åriga Ganna Chyzhevska har en rad partier öppnat för att Sverige bör återinföra det som kallats den ”sista länken”, som togs bort på 90-talet. ”Sista länken” innebar att vissa gamla, som saknade anhöriga i hemlandet, inte utvisades.

Det är också uppe till diskussion om den omdiskuterade undantagsparagrafen i utlänningslagen, den om ”synnerligen ömmande omständigheter”, bör bli mer generös. ”Synnerligen ömmande omständigheter” innebär att till exempel mycket svårt sjuka personer kan få stanna trots att de inte har skyddsskäl.

Det anser Vänsterpartiet som nu har beslutat att väcka det som kallas utskottsinitiativ.

Partiet försöker få en majoritet bakom ett gemensamt förslag i socialförsäkringsutskottet om att reglerna bör ses över.

Socialdemokraterna som också har lagt förslag i frågan är öppna för att diskutera saken, medan Kristdemokraternas Emma Henriksson inte är beredd att stödja ett sådant initiativ, trots att partiet har sagt att man vill ha vissa förändringar.

– När det handlar om ”synnerligen ömmande omständigheter” så är det en sak som vi redan har sagt i den migrationsuppgörelse vi har med allianspartierna och Miljöpartiet, att det är något som vi ska titta på, säger Emma Henriksson.

Inte heller Folkpartiet eller Centerpartiet vill agera utanför den migrationspolitiska uppgörelsen, där Moderaterna inte vill ha någon förändring i lagen.

Trots att detta länge varit en av Miljöpartiets hjärtefrågor, vill partiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm inte ge något besked om vad partiet anser om Vänsterpartiets invit.

– Jag har fortfarande inte sett initiativet och jag kan inte göra någon form av bedömning. Vårt sätt att driva på för en förändring av lagen om ”synnerligen ömmande omständigheter” är gemensamt i vårt samarbete om migration med regeringen, säger Miljöpartiets Maria Ferm.

 


Lämna ett svar