Svenska soldater lämnar huvudbas i Afghanistan

Den svenska styrkan i Afghanistan kommer att lämna sin huvudbas i Mazar-i-Sharif. Det är en del av uppgörelsen mellan regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet som innebär att styrkan dras ner från drygt 500 personer i år till cirka 200 år 2014.

– Det blir en naturlig konsekvens av att vi minskar antalet soldater i norra Afghanistan så måste vi naturligtvis under den här processen stänga camper och någon gång också huvudbasen, säger socialdemokraten Urban Ahlin, vice ordförande i riksdagens utrikesutskott.

– Ska vi ner till 200 år 2014 finns ingen anledning att finnas kvar i den basen. Då skulle vi inte ha någon operativ effekt överhuvudtaget.

Ekot har tidigare berättat att den svenska styrkan ska minskas till 400 personer om ett år. Tanken är att styrkan ska koncentreras. Den finns nu vid huvudbasen i Mazar-i-Sharif men också på mindre baser utspridda inom det svenska området i norra Afghanistan.

De mindre baserna kommer med tiden läggas ner och hela den svenska styrkan ska till slut placeras på den klart större, tyskledda basen Marmal. Sannolikt kommer också andra länders styrkor i norra Afghanistan placeras där.

Såväl Miljöpartiets förhandlare Peter Rådberg som Urban Ahlin tycker att det är bra utveckling, en utveckling som kommer betyda att stora delar av norra Afghanistan blir utan utländska styrkor. Det oroar inte Ahlin.

– Om afghanerna själva klarar att ta hand om säkerheten bör och ska vi inte vara kvar i de provinserna. Då kan vi göra andra uppgifter på andra områden, säger Urban Ahlin.

Men det kommer inte bara tas hem svenska soldater från Afghanistan de kommande åren. När mindre baser och till slut huvudbasen ska avvecklas kommer, under perioder, särskilda soldater behöva skickas ner från Sverige som bara tar hand om avvecklingen.

Men den totala styrkan ska inte öka jämfört med dagens läge. Orsaken är att huvudstyrkan måste kunna koncentrera sig på säkerheten i området. 

– Vi kommer att sända ner personal som hjälper till att stänga camperna och på det sättet hantera det så att vi har en operativ uteffekt men ändå kan stänga ner camperna på ett säkert och bra sätt, säger Urban Ahlin.Lämna ett svar