Fler blir kvar i Sverige trots utvisningsbeslut

Svåra utvisningar preskriberas
Fler blir kvar i Sverige trots utvisningsbeslut. Polisen har rekordmånga ouppklarade utvisningsärenden. Nu kritiserar polisen Migrationsverket. Kaliber | Hör hela programmet här

Allt fler personer som ska utvisas blir kvar i Sverige och polisen har idag rekordmånga ouppklarade utvisningsärenden. Nu kommer kritik från poliser mot Migrationsverket.

I Västra Götaland läggs ärenden i dag på hög för att prioritera lättare utvisningsärenden, enligt polisen.

– Vissa av de ärenden där vi ser att här är det verkligen svårigheter att nå resultat de får i princip ligga tills de preskriberas, säger Lars Skoglund, chef för gränspolisen i Västra Götaland.

Kaliber har kontaktat samtliga gräns- och utlänningsenheter inom Polisen och många säger samma sak. De får fler ärenden från Migrationsverket och många är svåra, om inte omöjliga, att verkställa.

Exempelvis kan det saknas identitets- och resehandlingar, eller så tar de länder de ska ta utvisas till inte emot dem.

Polisen har i dag rekordmånga utvisningsärenden på sitt bord, nästan 18 000.  Drygt 7 000 av dessa rör personer som polisen vet vart de befinner sig.

I ett och ett halvt års tid har polisen i Uppsala försökt utvisa Nabil Foad Ahmed till två olika länder, men inte lyckats. Idag bor han på madrasser på vardagsrumsgolvet hos vänner.

Det är inget värdigt liv, säger Nabil Foad Ahmed. Stefan Martingeno chef för utlänningsenheten i Uppsala, säger att det finns fler som Nabil, som polisen inte kan utvisa.

 – De lever i väntan på ett beslut och hoppas på ett beslut att kanske få en ny prövning vilket de ofta inte får, och samtidigt känner de sig väldigt rättslösa.

Poliser Kaliber varit i kontakt med talar om bristande utredningar från migrationsverket. Willie Aflarenko är chef för gränspolisen i Dalarna och Gävleborg.

– Nu är utredningar på 20 sidor och förut kunde de vara på 40-50 sidor. Våran uppgift är att verkställa, vi ska inte hålla på att utreda, men vi får utreda en hel del.

Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket, håller inte med om kritiken.

– Polisen ska inte fatta några beslut. Det är möjligt att det finns uppgifter som polisen gärna vill ha som de får ordna själva.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4848595

 Hör hela programmet härLämna ett svar