TRANSNATIONELLT NO BORDER LÄGER 17/6-24/6 STOCKHOLM

7 dagar av diskussioner, workshops och direkt aktion mot gräns- och säkerhetspolitik
Vid gränsen mellan Turkiet och Bulgarien delar European Return Fund ut en broschyr i färgtryck. Den förklarar vad som händer vid gränsen, vad som händer med den som passerar. Europa förklarar sin syn på papper, på pengar, på livet:
”I sitt hemland är alla någon. Vad kan du förlita dig på här? Vem är du och vad flyr du ifrån? Du tror antagligen att ditt hemland hatar dig. Men hur kan vi hjälpa dig om du bara är en skugga? Och vi kan inte nå varandra. Du har inga dokument. Inga pengar.”

Som att säga att den som inte har några papper, inte har några pengar, redan slutat existera. Livet redan borträknat.

Var tredje vecka lyfter planen. Alla specialchartrade med slutdestination bagdad. Med på den senaste resan: 60 personer från olika förvar i sverige. Förvarade först för att inte kunna smita undan, i väntan på den slutgiltiga utdrivningen. Hur hamnade de där, på förvaren, hur blev de urskiljda ur en massa av text, som felskrivningar? Genom räder, genom passkontroller, i tunnelbanan, på gatan, på torget, genom att det inte fanns någon annanstans att ta vägen? En berättar hur den tror att den och alla andra som befann sig på planet blivit neddrogade. Efter maten så blev det tyst. Först ångestskriken och sedan tystnaden.

En person som jobbar på häktet berättar att de som ska utvisas och hamnar där innan verkställandet förs därifrån med handklovar och i blöja.

Rasismen sprider sig som en gas över europa. Allt är möjligt att göra mot den som redan inte räknas. Våren 2011 upptäcktes en massgrav vid floden Evros vid Greklands östra kust. Här har de som inte lyckats ta sig förbi gränskontrollen begravts. Övervakningskamerorna mellan Mexikos och USA:s gräns går att följa i realtid på internet; alla kan bli sin egen gränspolis. Australien lägger ut youtube-filmer på personer som deporteras för att avskräcka människor att åka dit. Kriget pågår överallt: gör varje plats, varje dag, till en krigszon för den som inte anses höra till. Europa kallar kriget för kontroll, kontrollen för säkerhet, säkerheten för trygghet.

Gränsen är överallt. Inga papper, inga gränser, ingen kontroll.

www.noborderstockholm.orgLämna ett svar