Sverige sena med EU-regler för papperslösa

Nya EU-regler ska hindra att en person som jobbar utan uppehållstillstånd utnyttjas av sin arbetsgivare. Men trots påtryckningar från EU-kommissionen har direktiven fortfarande inte införts i Sverige.

Misslyckad satsning på att hjälpa papperslösa

”Jobbade 16 till 18 timmar om dagen”. En facklig satsning på att hjälpa papperslösa, personer som saknar uppehållsstånd, och som utnyttjas av sin arbetsgivare har misslyckats.

Michele Cercone, talesman för migrationsansvarige EU-kommissionären Cecilia Malmström, tycker att Sverige borde införa reglerna så snart som möjligt.

– Well the message is that this is an important piece of legislation and should be implemented as soon as possible, säger Michele Cercone.

Senast i juli förra året skulle Sverige infört EU-direktiv som kan straffa arbetsgivare som utnyttjar personer utan arbetstillstånd. Sverige är tillsammans med Luxemburg och Belgien de enda länderna som inte infört de nya reglerna.

För knappt två månader sedan varnades Sverige av EU-kommissionen och Cecilia Malmström, som är ansvarig EU-kommissionär, för att regeringen inte har fört in de här rättigheterna i svensk lagstiftning.

Många av de som jobbar utan uppehållstillstånd i Sverige har problem med sin arbetsgivare.

– Du vill bli som alla andra som lever i det här landet, utan att man ser någon skillnad. Varje sekund tänker man ”vad händer med mig,  vad händer med mig”, säger 33-årige Kemal om sina fem år som papperslös arbetare i Sverige.

Även Fackförbundet TCO:s jurist Samuel Engblom är kritisk till Sverige inte infört de nya EU-reglerna.

– Om regeringen inte har förmågan att föra in EU-direktiv i tid så är det allvarligt i sig, eftersom personer som skulle ha fått rättigheter inte får det, säger Samuel Engblom.

Statssekreteraren Minna Ljunggren hos migrationsminister Tobias Billström förklarar den svenska förseningen så här.

– Det är ju ett väldigt komplicerat direktiv och omfattar många olika rättsområden och kräver mycket arbetsinsatser, säger Minna Ljungren.

EU-reglerna innebär bland annat att en arbetsgivare i ett EU-land som anställer en papperslös person kan få böter men också ska betala lön till personen.
Lämna ett svar