”USA bidrog till FN-svenskens död”

http://www.svtplay.se/klipp/273660/-usa-bidrog-till-fn-svenskens-dod-

Hemliga dokument visar Sju personer dödades när FN-kontoret i Mazar-i-Sharif attackerades i april i fjol. Hemliga dokument som SVT tagit del av visar nu att folkmassan styrdes om av säkerhetspersonal från det amerikanska konsulatet – som var demonstranternas ursprungliga mål.

PUBLICERAD 4 SEPTEMBER 2012 – 19:39 – UPPDATERAD 4 SEPTEMBER 2012 – 23:47

Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten
DELA VIA E-MAIL
SKRIV UT
RELATERAT
Intern länk: UD tvivlar på anklagelserna mot USA-militär
Den svenske människorättsjuristen Joakim Dungel och den norska militärrådgivaren Siri Skare var två av de sju FN-anställda som föll offer för den ursinniga folkmassa som stormade FN-kontoret i Mazar-i-Sharif, Afghanistan, den 1 april förra året.

I en ny dokumentär kan SVT i samarbete med norska NRK avslöja att demonstranternas ursprungliga mål var det amerikanska konsulatet – men amerikansk säkerhetspersonal pressade arrangörerna av demonstrationen att välja en annan riktning. Det självklara målet blev då i stället det mer oskyddade FN-kontoret.

Protester mot koranbränning

Tragedin i Mazar-i-Sharif föregicks av flera händelser; i mars 2011 bränner den amerikanske pastorn Terry Jones offentligt en koran i Florida och hävdar att den 11 september borde utses till ”koranbrännardagen” till minne av terrorattacken i New York.

Jones koranbränning utlöste snabbt protester på flera håll i Afghanistan. Den 1 april, hålls fredagsbönen i Mazar-i-Sharif, där flera religiösa ledare talar och manar afghanerna till att protestera mot USA. En planerad demonstration som ansökt om tillstånd att marschera mot amerikanska konsulatet påbörjas. ”Död åt Israel!” ”Död åt USA!” skränar folkmassan som plötsligt byter riktning. I stället för att gå mot amerikanska konsulatet börjar den ursinniga massan att ta sig mot FN-kontoret.

Pressades att ändra riktning

Personalen på FN-kontoret är helt oförberedda på attacken – när ursinniga människor tar sig över muren, övermannar och skjuter vakterna och norska Siri Skare och sedan knivmördar svenske Joakim Dungel.

– Det var väldigt olyckligt att det så kallade säkra rummet som de hade lärt sig att de skulle ta sig till, inte kunde stå emot en attack från marken. Man frågar sig hur han dog, säger Joakims pappa Peo Dungel.

SVT kan nu avslöja att USA:s agerande var avgörande vid tragedin. Amerikansk säkerhetspersonal visste att demonstrationen var tänkt att gå mot det amerikanska konsulatet. SVT och NRK har kommit över hemligstämplade dokument från svenska utrikesdepartementet som visar att USA engagerade sina afghanska agenter för att avvärja ett angrepp mot konsulatet. Arrangörerna av demonstrationen togs bland annat in på ett hemligt möte i blå moskén där de pressades att ändra riktning på marschen.

Polisen oförberedda

De afghanska FN-vakterna fick order att inte skjuta på demonstranterna och polis grep inte heller in.

– Vi var inte förberedda på att de skulle gå mot FN-kontoret. Vi hade placerat ut polismän längs den egentliga rutten. Det här var ingen demonstration, de hade en annan plan. Folk kände sig kränkta och var uppeldade. Om vi så hade dödat hundra av dem hade de trängt sig in i byggnaden . Hade vi skjutit hade vi dödat tusentals. Vi klarade inte att stoppa dem, säger Abdul Rahoof Taj, polischef i Mazar-i-Sharif.

I rapporten SVT och NRK tagit del av konstaterar svenska UD överraskande krasst att USA alltid sätter sitt egenintresse först – oavsett konsekvenserna för andra länder.

-Det går inte att beskriva, man kommer ju aldrig över det här. Det går inte en dag utan att jag tänker på honom. Jag vet inte om jag har blivit starkare, men min gudstro försvann med detta, eftersom jag tänkte att det inte kunde vara sant en förälder måste förlora sitt barn, säger Ulla Dungel, Joakims mamma.

Helena Zachariasson
helena.zachariasson@svt.se

http://www.svt.se/nyheter/sverige/usa-bidrog-till-fn-svenskens-dodLämna ett svar