Migrationsverket stoppar utvisning av pojken Ali, 15

Sedan Ali, 15, fått besked om att han ska skickas tillbaka till Italien har sytt ihop sin mun och bara velat dö.
Nu stoppar Migrationsverket temporärt utvisningen.
– Nu är den akuta krisen över, säger hans gode man Annette Cromwell till Aftonbladet.

Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket bekräftar beslutet, som kom under torsdagseftermiddagen:
– Vi inhiberar ärendet eftersom vi fått in nya handlingar, säger han.
Flera läkarintyg
Handlingarna är kopplade till pojkens hälsa, uppger Fredrik Bengtsson. För Aftonbladet har Annette Cromwell berättat att flera läkarintyg, från barn- och ungdomspsykiatrin i Malmö, ambulanssjukvården och Helsingborgs lasarett, som alla visar hur dåligt pojken mår psykiskt.
Hur lång tid kan det ta innan beslut kommer?
– Vi ska naturligtvis hantera ärendet så skyndsamt som möjligt och se om det behövs ytterligare kompletteringar av handlingarna. Men jag kan inte säga om det tar två dagar eller flera veckor. Det är beror på vad underlaget säger, säger Fredrik Bengtsson.
Hur stor är chansen att han får stanna?
– Det kan jag inte spekulera i. Det är viktigt att tänka på att det vi utreder nu är vem som ska ansvara för hanteringen av asylärendet. Det är vad Dublinförordningen handlar om.
”Långt ifrån över”
Annette Cromwell har precis nåtts av nyheten och har bråttom att kontakta berörda personer.
– Jag pratade precis med hans advokat och vi ska se över vad det här innebär. Det känns ju jätteskönt. Nu är den akuta krisen över. Men det är långt ifrån över, säger hon till Aftonbladet.
Ali har berättat att han misshandlats svårt av gränspoliser som grep honom på flyktingbåten han anlände till Italien i, och att han våldtagits av tre män i ett flyktingläger.
Efter beslut om återsändning till Italien kommit, sydde han ihop sin mun och har genomfört flera självmordsförsök. Ali vårdas för närvarande på barn- och ungdomspsykiatrins akutmottagning i Malmö.
Lisa Röstlund

 http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15399265.abLämna ett svar